Primary school, Torricella

Scuola infanzia di Torricella-Taverne

The construction of the Torricella-Taverne nursery school is part of the overall reorganization of an area in which the construction of various public, scholastic and sporting works is planned.

The Celoria Architects studio has translated the constraint represented by an existing wall into a resource, which, by touching the individual elements present in the area, defines their mutual relationships.

The wall has in fact become the main subject of the intervention, constituting the base of the building and the site of the pedestrian walkway that leads to the school and connects to the sports fields via a ramp.

The three remaining sides of the podium are underground and house the technical and service rooms in a waterproof Drytech Tank structure.

The planimetric organization of the building interprets the functional indications relating to school buildings, with the aim of optimizing circulation spaces, reducing distribution to a minimum and eliminating corridors.

The abstract composition of the volume is however softened by the introduction of some elements somehow extraneous to this composed monumentality, which allude to ancient bastions characterizing their formal expression. 

Even if the final touch of tenderness to the Torricella-Taverne nursery school is given by the row of small colored scooters parked under the loggia.

Project: Celoria Architects, Balerna

Structure: Brenni engineering SA, Mendrisio

Construction: CSC SA, Lugano

AIL tunnel, Agno

Cunicolo AIL Agno-Bioggio

The AIL Agno-Bioggio tunnel for high voltage systems runs alongside the Vedeggio river for 4 km and, in a central stretch, is also bordered by the Prati Maggiori canal. Precisely at this point the route of the structure crosses the Riale Roncaccio drainage canal.

To overcome it, the tunnel dives further below the riverbed up to -5 meters from the ground level. Due to the particularly delicate position exposed to multiple water pressures, this section of the tunnel was created with a total Drytech Tank: foundation, walls and slab.

The Drytech Tank structure of the AIL Agno-Bioggio tunnel has a thickness between 30 and 40 cm and the joints have been waterproofed with injections of DRYflex expanding resin.

By sealing the entire thickness of the joint, the resin also protects the reinforcing bars, because it keeps water completely outside the concrete. In the event of any infiltrations, the system provides practical and easily manageable maintenance from inside the structure, without interruptions to the service.

The real possibility of carrying out maintenance contributes to the main quality of waterproofing: which is to prevent water from entering for the entire life of the work, i.e. for 50 – 100 years in the case of civil engineering structures, as prescribed by SIA 272.

Structure: Comal Engineering, Lugano

Construction: Implenia, Bioggio oh the 

CPC Gym, Chiasso

The CPC double gym in Chiasso is the victory of lightness over weight, interaction over separation, flexibility over rigidity.

The CPC double gym in Chiasso is the victory of lightness over weight, interaction over separation, flexibility over rigidity.

The duality between the podium and the covering volume of the room is defined by a detachment, produced by a punctual support on all four sides.

Through this suspension, the monolithic volume appears very light, to the point of seeming to be held back – rather than supported – by the four lateral Vs.

The detachment connects the interior space with the urban and natural elements that surround the gym. An interaction that places it in the context of the school and cultural campus, weaving various relationships with the peculiar elements of the place.

The building reacts to different situations and topographical differences. To the north it has an access terrace, in relation to the school buildings and access from the public car park. To the south, a flight of steps in relation to the small garden.

A delimitation of the road field and the existing square to the east. Finally, it is at the same level as the m.a.x Museum and the Spazio Officina, sharing their public vocation.

The podium is a Drytech tank. The insulation of the internal facades is protected by an exposed wooden strip in the lower part and by an acoustic paneling in the upper part.

From an energy point of view, the building meets the criteria of the Minergie standard.

Client: Canton Ticino logistics section

Project: Architetti Nicola Baserga e Christian Mozzetti, Muralto

Structure: Ingegneri Andrea e Eugenio Pedrazzini, Lugano

Construction: Mafledil, Osogna

Drytech Tank: 2’128 m²

Mantegazza Palace, Lugano

Drytech Tank system for the 5 floors of the underground car park of Palazzo Mantegazza, 15 meters from Lake Lugano, in the presence of a water table head of 18.80 metres.

Drytech Tank system for the 5 floors of the underground car park of Palazzo Mantegazza, 15 meters from Lake Lugano, in the presence of a water table head of 18.80 metres.

The basement was built in underlay, using the hanging formwork technique: after the completion of the diaphragm walls, the slab of the ground level is cast, leaving openings through which it is possible to dig up to the level of the slab -1.

Then the formwork already used for the zero slab is lowered and, once it has reached level -1, the new slab is cast on it. And so on up to the bed, at level -5.

The walls of the Drytech Tank are made directly against the diaphragm, obtaining both the lining and the wall itself in a single casting.

Project: Camponovo Architetti & Associati, Breganzona

Structure: Studio Ingg. Mantegazza e Cattaneo, Sorengo

Construction: Garzoni SA, Lugano

Drytech Tank: 6’600 m²

Gym, Massagno

This is the story of a beautiful elementary school from the 1960s that wants to continue to be beautiful in the new millennium.

This is the story of a beautiful elementary school from the 1960s that wants to continue to be beautiful in the new millennium. Where beautiful means adequate to the needs of modern pedagogy.

With this objective, the project by the Durisch + Nolli and Giraudi Radczuweit Architetti studios proposed the integral maintenance of the body of the school designed sixty years ago by Arch. Finzi, updating it through a process of reorganization, adaptation and expansion.

The spaces have been rethought on the needs of contemporary teaching, which requires larger classrooms to allow for dynamic teaching, with flexible spaces divided into different areas of activity.

The school complex was then expanded and completed with the construction of a double gymnasium and a canteen for pupils and teachers.

The double gymnasium dug into the ground made it possible to maintain a proportionate volume with the school building.

The hypogeum consists of a 4,000 m² Drytech Tank structure, impermeable to both water and radon.

The roof of the gymnasium, on which the new school canteen also stands, is a completely accessible space: a large public square also for the use of the population.

Among the different access routes to the level, the long staircase perfectly camouflaged in the architectural lines of the south facade stands out for its architectural quality.

The complex is presented as an open system connected with the city, with which it dialogues and interacts beyond the educational function.

The outdoor public spaces are in fact characterized by a great variety of themed places: from the birch park to the basketball court, from the lavender hanging planter to the long pool / fountain that borders the canteen square on one side.

But the school-city integration is confirmed by the extensive mending of the pedestrian connections that characterize the urban fabric of Massagno.

The area is permeable and inclusive and invites to be crossed because it offers direct and safe routes.

The school becomes a daily presence for the whole community.

Property: Comune di Massagno

Project:
Durisch + Nolli Architetti, Massagno / Giraudi Radczuweit Architetti, Lugano

Structure: Lurati Muttoni Partner, Mendrisio

Construction: Quadri SA, Cadempino

Drytech Tank: 4,000 m²

Expansion of the Frigerio plant, Locarno

Past and future have finally found a point of contact: the DRYset Injectable Waterstop Tape for movement joints.

Past and future have finally found a point of contact: the DRYset Injectable Waterstop Tape for movement joints.

The addition of a new body to the building of the Frigerio company in Locarno required the opening of a passage between the existing building and the new one.

The underground connection was made waterproof by inserting a continuous waterstop tape in the movement joint between the two bodies.

The DRYset injectable Waterstop Tape adds to the mechanical barrier function of traditional tapes the possibility of maintaining the joint over time, with possible re-injections of DRYflex expansive resin.

The profile of the Waterstop DRYset tape is in fact equipped with two micro-perforated ducts, through which the waterproofing resin can be injected and re-injected.

The tape was prepared in the Drytech laboratory and subjected to joint tightness tests before installation.

Access to the belt for any maintenance of the joint is guaranteed by cannulae accessible from the intrados of the building.

Owner: Poncini Holding SA, Locarno

Project: 3G Architetti SA, Tenero

Structure: Studio d’ingegneria Anastasi, Locarno

Construction: Gamboni e Salmina SA, Gordola

Liquid perspective, Coldrerio

very long swimming pool

A very long swimming pool on the way out and short on the way back.

It is the perspective effect created by architects Mikail Akbas and Massimo Carmellini, who also designed the villa on the heights of Chiasso.

Seen from the side of the diving board, the pool appears very long and the body of water is the absolute protagonist.

Conversely, on the opposite side it is the villa and the large lawn that characterize the space, and the swimming pool – which previously seemed as long as the porch – retreats into the greenery.

The infinity east side and the slope of the lawn produce another surprising effect, with the trees in the hedge appearing to rise directly from the water.

The exposed swimming pool was built in a Drytech waterproof concrete structure and waterproofed, once the construction was completed, with injections of expanding resin which sealed the joints, the shrinkage cracks and the numerous crossings, such as the inflow vents, the drains and the immersed lamps.

Project: Architetti Mikail Akbas, Chiasso and Massimo Carmellini, Balerna.

Construction: Garzoni, Lugano

AET, Montecarasso

The new administrative headquarters of AET in Monte Carasso (the Ticino Energy Company) produces more energy than it consumes.

The new administrative headquarters of AET in Monte Carasso (the Ticino Energy Company) produces more energy than it consumes.

On the one hand it boasts maximum energy efficiency in every technical component inside the building, on the other it produces energy entirely derived from renewable sources.

A positive energy balance, consistent with the corporate mission, which makes it the public building with the best energy performance in the Canton.

Designed by architects Lukas Meyer, Ira Piattini and Francesco Fallavollita, the new administrative headquarters of the Ticinese Electric Company appears impenetrable or transparent, simply matching the point of view.

The core of the building is in fact set back from the modular concrete grid facade. What a surprising optical effect from the outside translates into visual comfort on the inside: the offices are in fact flooded with mostly indirect natural light.

The site is lapped by the Ticino river and a stretch of water has been created between the existing building and the new one.

The underground structure was therefore built with the Drytech Tank system: a waterproof construction of 1,190 m², which houses the technical rooms, changing rooms, warehouses and the AET general archive.

Client:
Azienda Elettrica Ticinese

Project: AArch. Lukas Meyer e Ira Piattini, Lugano + Fallavollita, Como

Structure: Tajana & Partner Ingegneria SA, Bellinzona / Spadea e Bondini, Lugano

Construction:
Bossi e Bersani SA, Bellinzona 

Drytech Tank: 1,190 m²

Hanging swimming pool, Ascona

Overlooking Lake Maggiore, the house with a hanging pool designed and designed by engineer Bonalumi for himself.

Overlooking Lake Maggiore, immersed in the woods above Ascona, the house with a hanging pool designed and designed by engineer Bonalumi for himself.

The pool occupies part of the top floor and, from the water, the view sweeps across the entire lake.

The bottom of the pool is the slab of the master bedroom.

The structure is a Drytech Tank in exposed waterproof concrete, with the edge of the pool completely covered with the Drycoat waterproof covering.

Project: Pianifica SA, Locarno

Pool and aquatic garden, Vernate

Piscina a sfioro immersa in un giardino acquatico, anch’esso a sfioro. Con una vista mozzafiato sul lago di Lugano.

Infinity pool surrounded by an aquatic garden, also infinity.

With a breathtaking view of Lugano Lake, this suggestive swimming pool is a Drytech Tank with three walls against the ground and one – on the lake side – completely exposed.

Project: Franzi and Canetta Architects, Noranco