Milan subway restoration

Drytech has rehabilitated some sections of the Milan underground, during the night closure of the service, therefore without interfering with the normal circulation of trains.

The interventions were carried out with injections of DRYflex expanding resin in the joints between the slab and the inverted arch, for the entire thickness of the concrete structure of the tunnel.

The DRYflex resin is effective even in the presence of pressurized water. This made the intervention possible despite the enormous extent of the infiltrations.

Line 2 of the MM was built between the end of the 60s and the 70s without waterproofing, because the water table was much deeper. The closure of the Milanese manufacturing activities in the 1980s reduced water consumption and raised the level of the aquifer up to the tunnels of Line 2.

The infiltrations are controlled by pumping systems active 24/7, but in periods of heavy rainfall some sections were flooded. A series of waterproofing interventions for some tunnels was thus decided, carried out by Drytech between one and five in the morning.

Algiers subway restoration

Drytech has rehabilitated 5 tunnels and 5 stations of the Algiers metro, for a total of 4 km.

The proximity to the sea exposes the structure to a water table of 6-8 meters.

During the construction phase, various systems were used to waterproof tunnels and stations, but none of these managed to guarantee 100% waterproofness.

Hence the need for definitive reorganization. The Algerian Ministry of Transport has commissioned the Eurometro Society – London consultants specialized in the subway sector – to identify a solution to the problem of infiltrations.

After a worldwide survey, Eurometro proposed the Drytech Restoration System, based on injections from the inside of the DRYflex acrylic resin structure.

The Line 1 tunnel is made up of 10 meters long waterproof concrete segments, connected by 2 recovery joints interspersed with an anti-seismic movement joint.

Waterstop tapes were inserted into the joints, which only worked in 45% of the joints.

The joints of the adjacent structures, of the stations, of the ventilation ducts etc., were instead waterproofed with bentonite expansive profiles, the expansion of which however proved to be limited compared to the shrinkage of the concrete.

Even the jet shots at the air intakes showed infiltrations.

The thermal changes to which they are naturally exposed produce structural movements that split the polyurethane used to waterproof them.

Polyurethane, in fact, being semi-rigid and adhesive, undergoes the movements of the structure and, when they are particularly large, it cracks or loses adhesion.

Finally, shrinkage cracks were produced in the concrete which represented as many points of permeability of the structure.

The Drytech renovation was cataloged with the REAL system of Sir of Turin.
The application creates a virtual reconstruction of the structure, with all the information relating to the remediation intervention.

An X-ray that allows a quick and interactive consultation of images and data relating to the individual interventions performed.

Hanging swimming pool, Ascona

Overlooking Lake Maggiore, immersed in the woods above Ascona, the house with a hanging pool designed and designed by engineer Bonalumi for himself.

The pool occupies part of the top floor and, from the water, the view sweeps across the entire lake.

The bottom of the pool is the slab of the master bedroom.

The structure is a Drytech Tank in exposed waterproof concrete, with the edge of the pool completely covered with the Drycoat waterproof covering.

Project: Pianifica SA, Locarno

Pool and aquatic garden, Vernate

Infinity pool surrounded by an aquatic garden, also infinity.

With a breathtaking view of Lugano Lake, this suggestive swimming pool is a Drytech Tank with three walls against the ground and one – on the lake side – completely exposed.

Project: Franzi and Canetta Architects, Noranco

AlpTransit Control Center, Pollegio

The Polleggio Operation Center manages the railway traffic of the Gotthard and Monte Ceneri base tunnels.

Known as “The Periscope” for its futuristic architecture, the POC is one of the four SBB operating centers in Switzerland, together with the ultra-modern centers of Lausanne, Olten, Zurich.

Height and shape of the building are the architectural response to two functional constraints.

The POC marks and declares the entrance to the Gotthard base tunnel. It is a symbol.

To be perceived as such by the railway and the motorway it was developed in height.

The second constraint is the dimensional incompatibility between the control room and the type of an office building, which has led to accepting the contrast and expressing it in a radical way. Thus, the double-height slab of the control room is grafted onto a trunk of office space, arranged diagonally on the lot.

The POC therefore appears as a sculptural object animated by a twist between the two volumes.

Seen from a moving vehicle it transforms, changing its proportions and offering different states of balance.

Client: Canton Ticino logistics section

Project: Architect Bruno Fioretti Marquez, Berlin

Structure: Ingg. Borlini & Zanini, Pambio Noranco

Construction: CSC, Lugano

Waterproofing: Drytech Ticino, Bedano

Drytech Tank: 711 m²

CPC Gym, Chiasso

The CPC double gym in Chiasso is the victory of lightness over weight, interaction over separation, flexibility over rigidity.

The duality between the podium and the covering volume of the room is defined by a detachment, produced by a punctual support on all four sides.

Through this suspension, the monolithic volume appears very light, to the point of seeming to be held back – rather than supported – by the four lateral Vs.

The detachment connects the interior space with the urban and natural elements that surround the gym. An interaction that places it in the context of the school and cultural campus, weaving various relationships with the peculiar elements of the place.

The building reacts to different situations and topographical differences. To the north it has an access terrace, in relation to the school buildings and access from the public car park. To the south, a flight of steps in relation to the small garden.

A delimitation of the road field and the existing square to the east. Finally, it is at the same level as the m.a.x Museum and the Spazio Officina, sharing their public vocation.

The podium is a Drytech tank. The insulation of the internal facades is protected by an exposed wooden strip in the lower part and by an acoustic paneling in the upper part.

From an energy point of view, the building meets the criteria of the Minergie standard.


Client: Canton Ticino logistics section

Project: Architects Nicola Baserga and Christian Mozzetti, Muralto

Structure: Engineers Andrea and Eugenio Pedrazzini, Lugano

Construction: Mafledil, Osogna

Waterproofing: Drytech Ticino, Bedano

Drytech Tank: 2’128 m²

Sant’Anna Hospital, Como

The new Sant’Anna hospital in Como is located on an area of ​​over 80,000 m² south of the city of Como and a few hundred meters from the headquarters of Drytech Italia.

The Como Polyclinic has two underground floors exposed to a 2-meter flap, which will also house the operating theaters.

The waterproofing was carried out with the Drytech Tank System which, among other things, due to its construction characteristics and organization, ensured a significant reduction in days in the overall construction site budget.

The activities of the Drytech Tank System, in fact, are parallel to the others of the construction site so that, in fact, the waterproofing item has been removed from the work calendar.

To support the weight of the structure, the site of the construction site was consolidated with approximately 4000 reinforced concrete poles, with a depth varying between 20 and 30 meters.

The poles were thrown into shirts driven into the ground with micro-explosions.

Client: Lombard Infrastructures

Project: Euro-Project

Structure: Eng. Franco Mola, Milan

Construction: Consorzio S.AN.CO

Borgo alla Marina, Genoa

The conversion of the industrial port area, west of the Genoa airport, also involves the construction of the Borgo Alla Marina residential complex (www.marinagenova.it).

200 prestigious apartments, with relative berths and garage, overlooking a new tourist port.

Under the buildings and the square, in direct contact with the sea water, the covered parking for residents is built with the Drytech Tank System.

City by the Sea, Savona

Excellent news for the sky arrives from the sea.

The residential center La Città sul Mare in Savona, in fact, heats up in winter and cools down in summer by exploiting the sea temperature.

The plant is zero-emission and, using a renewable and free resource, provides a definitive solution to the problems of atmospheric pollution and the soaring costs of fossil energy sources.

The Savonate housing complex was built by Meraviglia Spa of Bulgarogrosso (CO) and was designed by the Technion Srl and Ellevi di Lecco design studios.

The 120 apartments are served by a heating system connected to a sea outlet, built on the boulder pier facing the complex.

The basic principle of the system is the substantially constant temperature of the sea water (about 18 ° in this stretch of coast).

The pipes of the heating and air conditioning system from the building run underground to the sea intake, where the heat pump is located, which uses sea water as a source or as a heat sink.

The transport of thermal energy takes place through the same water. Water that is sucked from the sea, brought up to the heat exchanger and, therefore, released.

The system has a positive energy balance: it supplies more energy (heat) than electricity needed for its operation (the ratio is at least 1 to 4 or higher, up to 1 to 6).

In addition to the seawater intake, the two floors of the Città del Mare underground car park are also made with the Drytech Tank Waterproofing System, which is exposed to a 5-meter water table, as can be seen from the pressure of the jet that comes out of the pump well in the third image.