Primary school, Torricella

Scuola infanzia di Torricella-Taverne

The construction of the Torricella-Taverne nursery school is part of the overall reorganization of an area in which the construction of various public, scholastic and sporting works is planned.

The Celoria Architects studio has translated the constraint represented by an existing wall into a resource, which, by touching the individual elements present in the area, defines their mutual relationships.

The wall has in fact become the main subject of the intervention, constituting the base of the building and the site of the pedestrian walkway that leads to the school and connects to the sports fields via a ramp.

The three remaining sides of the podium are underground and house the technical and service rooms in a waterproof Drytech Tank structure.

The planimetric organization of the building interprets the functional indications relating to school buildings, with the aim of optimizing circulation spaces, reducing distribution to a minimum and eliminating corridors.

The abstract composition of the volume is however softened by the introduction of some elements somehow extraneous to this composed monumentality, which allude to ancient bastions characterizing their formal expression. 

Even if the final touch of tenderness to the Torricella-Taverne nursery school is given by the row of small colored scooters parked under the loggia.

Project: Celoria Architects, Balerna

Structure: Brenni engineering SA, Mendrisio

Construction: CSC SA, Lugano

AIL tunnel, Agno

Cunicolo AIL Agno-Bioggio

The AIL Agno-Bioggio tunnel for high voltage systems runs alongside the Vedeggio river for 4 km and, in a central stretch, is also bordered by the Prati Maggiori canal. Precisely at this point the route of the structure crosses the Riale Roncaccio drainage canal.

To overcome it, the tunnel dives further below the riverbed up to -5 meters from the ground level. Due to the particularly delicate position exposed to multiple water pressures, this section of the tunnel was created with a total Drytech Tank: foundation, walls and slab.

The Drytech Tank structure of the AIL Agno-Bioggio tunnel has a thickness between 30 and 40 cm and the joints have been waterproofed with injections of DRYflex expanding resin.

By sealing the entire thickness of the joint, the resin also protects the reinforcing bars, because it keeps water completely outside the concrete. In the event of any infiltrations, the system provides practical and easily manageable maintenance from inside the structure, without interruptions to the service.

The real possibility of carrying out maintenance contributes to the main quality of waterproofing: which is to prevent water from entering for the entire life of the work, i.e. for 50 – 100 years in the case of civil engineering structures, as prescribed by SIA 272.

Structure: Comal Engineering, Lugano

Construction: Implenia, Bioggio oh the 

The snow factory, Carosello of Livigno

Drytech has built the new 5,600 m³ water tank, which will feed the cannons for artificial snow Close to the Carosello 3000 station in Livigno.

Close to the Carosello 3000 station in Livigno, Drytech has built the new 5,600 m³ water tank, which will feed the cannons for artificial snow.

The work, built in 5 months with a 2’175 m² Drytech Tank, is completely underground to have no impact on the Alpine panorama.

The practicality of the construction of the Drytech Tank makes the construction of these structures faster.

Time is a decisive factor in any construction site, but it becomes even more important for applications conditioned by seasonality (the structure had to be ready in time for the opening of the ski season) and with a climate that reduces the useful building time to a few months.

Drytech Engineering has formulated a waterproof concrete suitable for environmental conditions, based on the characteristics of the aggregates present in the plant chosen by the Edil Dona company in Valdisotto, Sondrio.

The acrylic resin DRYflex, which waterproofs the details by pressure, is certified for use in structures in contact with drinking water, so it is safe for the environment and therefore perfectly suitable for use in a tank that feeds the guns of snow.

One of the main acceleration factors on the construction site is the control of shrinkage cracking.
In fact, the Drytech tank allows you to make continuous castings (the bed was cast in a single solution) because the cracks are induced by the Cracking Elements, which can also act as disposable formwork.

Client: Carosello 3000, Livigno

Project: Studio Associato DMP, Livigno

Structure: Ing. Piergiacomo Giuppani, Sondrio

Construction: EDIL DONA, Valdisotto

Drytech Tank: 2,175 m²

Olympic swimming pool, Livigno

Federal Olympic Center of Livigno

One thousand eight hundred and sixteen and 50 meters. Added to the hyper-training altitude of Livigno are the 50 precious meters of the “Federica Pellegrini Swimming Area”: the new Olympic swimming pool, built by TMG of Berbenno di Valtellina.

The new swimming pool has 12 competition model starting blocks (6 on each side), with 5-position track start platforms. With particular attention to the swimmer’s well-being and the environmental impact, the water is disinfected with a hypochlorite (with low chlorate content), produced on site with electrolytic salt transformation technology, which among other things allows the reduction of chlorination waste products.

The safety of the structure is also at levels of absolute excellence. The pool is in fact equipped with the Angel Eye system: 20 underwater cameras that record images of the swimmers in real time. The system is able to identify dangerous situations and, in the event of an alarm, sends a signal directly to the lifeguards’ smartwatch.

Drytech carried out the waterproofing of all the foundations of the building, all the perimeter walls and the recovery tanks, collaborating with the structural engineers right from the design phase. All these structures are in contact with the waters of the Federia stream, a tributary of Lake Gallo, whose flow varies depending on rainfall regimes and, above all, seasonal thawing phases.

Naturally the new Olympic pool of the Federica Pellegrini Swimming Area is open to the public. Inside the Aquagranda center you can also snorkel while admiring the fish on the seabed or travel to the interstellar stations of Mars, Moon and Venus. All this thanks to Divr: a new form of virtual reality that uses multisensory technology, amplified by immersion in water.

Ownership: Aquagranda, Livigno

Project:
Architect Giovanni Colturi

Project collaborator: Geom. Demis Spiller

Structure: Eng. Fabio Fabiano, Varese / Engineer Marco Finazzi, Palazzolo Sull’Oglio / Eng. Fabio Sibaud, Como

Construction: TMG, Berbenno di Valtellina

Drytech Tank: 2,300 m2

Prefabricated underpass, Crema

The railway underpass of Indipendenza street in Crema allows the passage of a road and a cycle path under the railway path.

The railway underpass of Indipendenza street in Crema allows the passage of a road and a cycle path under the railway path. The work was carried out without interrupting the overlying passage of the trains.

The Drytech Tank made it possible to prefabricate the monolith near the tracks and push it to its final location with an excavation that gradually replaced it for the ground supporting the railway line.

Once positioned in place, the monolith was waterproofed in its critical points (cracks and joints) with DRYflex expanding resin injections.

Made ex-post, the waterproofing did not risk being damaged during the launching operations.

The expansion joints f the railway underpass of Indipendenza street in Crema were prepared with DRYset injectable waterstop tapes.

Structure: Ing. Terzini, Crema

Construction: De Fabiani Spa, Cavenago d’Adda

Drytech Tank: 3’600 m²

Industrial Water Clarifier, Genoa

An industrial clarifier

An industrial clarifier receives wastewater laden with metals, hydrocarbons and other pollutants.

It separates these elements from water through mechanical and chemical processes.

It then conveys the clarified water to the sewage systems and retains the residual sludge from the purification.

The walls of a clarifier are therefore exposed to a series of more or less aggressive agents. Conversely, they must not release any material into the water, much less polluting.

The DRYflex resin – used to seal joints, crossings and cracks in the Drytech Tank – has this dual ability to resist aggressive agents (starting with salinity) and even be compatible with use in drinking water facilities.

It is important to emphasize that the resin saturates joints, cracks and crossings for the entire thickness of the structure.

In the case of the Genoa clarifier, the barrier opposite the water has a variable thickness from 30 to 120 cm, coinciding precisely with that of the structure.

On the other hand, the characteristic single structure of the Drytech tank allows direct and non-invasive access for any maintenance interventions, which are simple and immediately verifiable.
Moreover, without particular limitations on the use of the system.

As part of the construction of the Genoa plant, Drytech Engineering collaborated with the structural engineer already in the design phase, proposing solutions for waterproofing the critical points of the structure. Engineering also contributed to the definition of the recipe for controlled shrinkage waterproof concrete, based on the characteristics of the plant chosen by the client.

Structure: Dr. Ing. Raffaele Ghitti, Darfo Boario Terme

Construction: SEMAT spa, Artogne

Drytech Tank: 700 m²

Corso Como Place, Milano

Corso Como Place represents the new frontier of smart building: a building model that combines energy efficiency and environmental sustainability with a new experience for users and an evolved concept of living well-being.

Corso Como Place represents the new frontier of smart building: a building model that combines energy efficiency and environmental sustainability with a new experience for users and an evolved concept of living well-being.

What makes the project even more special is that it starts from the renovation of a building from the 1960s.

The Pirellino, as it was called by the Milanesi, stands in the center of the new Milan of Gae Aulenti Square, Corso Como, Eataly and the Feltrinelli Foundation & Microsoft House.

An iconic and very central place, which has stimulated a revolutionary project.

Corso Como Place is a complete redevelopment project, symbol of an architectural and urban planning path that creates beauty without destroying the existing one, starting from the enhancement of the Tower designed by Francesco Diomede, Giuseppe and Carlo Rusconi Clerici, converted to modernity in the sign of innovation.

At its foot stands a Podium that draws an open square directly connected to Corso Como and the Porta Nuova district.

The environmental sustainability of the buildings is guaranteed by the Nearly Zero Energy Building international standard.

The photovoltaic system chosen for the structures, the use of geothermal energy, which covers over 65% of the annual requirement, and the high-performance facades with automatic solar shading devices, allow very high energy performance and maximum reduction of CO2 emissions.

Furthermore, the choice of the Drytech Tank for the hypogeum ensured the impermeability of the underground structure not only to water, but also to radon.

A smartphone application allows everyone to customize their work environment, by intervening on lighting, temperature and shading.

Underground parking can be booked in real time based on the availability of free parking spaces and the IoT sensors (the Internet of Things) will monitor the noise level of the offices and the quality of the air, to ensure comfort and well-being for users.

With a role as a hub for green mobility paths and green areas, as well as a driving force for the redevelopment of the area, Corso Como Place represents a beautiful example of how architecture and construction technology can transfer a historic building into the future.

Asset & Development Management: COIMA, Milano

General Contractor: ICM, Vicenza

Project: PLP Architecture International, Londra

Structure: CEAS, Milano

Construction: ICM, Vicenza

Drytech Tank: 4,500 m²

Double waterproof pump wells, Copenhagen

Drytech has designed a special waterproof pump shaft that allows companies to create pumping points inside the bed.

Drytech has designed a special waterproof pump shaft that allows companies to create pumping points inside the bed.

The wells are made in the Bedano workshop, in Switzerland, and shipped to the construction site, wherever it is in the world, where they are prepared by the Drytech technician.

This is the case of the construction site opened directly in the North Sea, where 36 pump wells were installed, subsequently sealed and incorporated into the bed.

Once its function is exhausted, the Drytech pump well is waterproofed both externally and internally.

Once the casting is complete, the joint between the well and the bed is injected with DRYflex expansive resin, which seals the element by pressure, wrapping around the entire thickness of the bed.

Any water flows inside the well are instead rendered harmless by the lid sealed with gaskets both on the circumference of the well and on each of the sealing bolts.

The use of the Drytech System resulted in a saving of several weeks on the time required for the construction of the waterproof basement.

Waterproofing: Drytech Italy

School, Bedano

A classroom of the Bedano Elementary School designed by the architect Vezzoli

There is an additional emotional involvement in designing and building a school. There is a sense of future that invests us with further responsibility.

There is the evocative power of memories: the first day of school and then all the other first times at school that determined what we would become.

Architect Vezzoli designed a structure composed of two perpendicular bodies: one dedicated to classrooms and service spaces and the other to the gym, with a gallery for the public.

The corner between the two bodies forms a space characterized by a large lawn, delimited on the third side by the steps of a grandstand that emerges from the greenery, creating a continuum with the surrounding nature.
It is the contemporary and organic version of the school courtyard, perfectly inserted into the context of the hill on the slopes of which the school complex stands.

Set in the profile of the slope, the building is partly underground and was built with the Drytech Tank.
On the ground floor of the main building there is space for the management, administrative offices, the canteen for around 60 students, the after-school club and the large entrance hall with access to the gym.

On the two upper floors there are the classrooms, set up to encourage maximum flexibility in the organization of the class, depending on the different activities.

Project: Architect Egidio Vezzoli, Bedano

Structure: K.ing Civil Engineering, Agno

Construction: Giovanni Quadri, Cadempino

Drytech Tank: 2,500 m2

CPC Gym, Chiasso

The CPC double gym in Chiasso is the victory of lightness over weight, interaction over separation, flexibility over rigidity.

The CPC double gym in Chiasso is the victory of lightness over weight, interaction over separation, flexibility over rigidity.

The duality between the podium and the covering volume of the room is defined by a detachment, produced by a punctual support on all four sides.

Through this suspension, the monolithic volume appears very light, to the point of seeming to be held back – rather than supported – by the four lateral Vs.

The detachment connects the interior space with the urban and natural elements that surround the gym. An interaction that places it in the context of the school and cultural campus, weaving various relationships with the peculiar elements of the place.

The building reacts to different situations and topographical differences. To the north it has an access terrace, in relation to the school buildings and access from the public car park. To the south, a flight of steps in relation to the small garden.

A delimitation of the road field and the existing square to the east. Finally, it is at the same level as the m.a.x Museum and the Spazio Officina, sharing their public vocation.

The podium is a Drytech tank. The insulation of the internal facades is protected by an exposed wooden strip in the lower part and by an acoustic paneling in the upper part.

From an energy point of view, the building meets the criteria of the Minergie standard.

Client: Canton Ticino logistics section

Project: Architetti Nicola Baserga e Christian Mozzetti, Muralto

Structure: Ingegneri Andrea e Eugenio Pedrazzini, Lugano

Construction: Mafledil, Osogna

Drytech Tank: 2’128 m²