Back to references

Beata Vergine Hospital, Mendrisio

The Mendrisio regional hospital is located in an area on the edge of the historic centre, characterized by the presence of buildings surrounded by majestic gardens.

The positioning of the hospital expansion aims first and foremost to strengthen this ensemble through the definition of a public space: an urban park capable of offering a spatial quality to the buildings that stand on this place.

The main architectural choices of the new wing, such as the porticoed ground floor and the design of the facade, derive largely from the particular condition of a hospital building surrounded by a public space.

The semi-underground rooms, the underground ones and the extension of the garage with 127 parking spaces created under the new square were created with the Drytech Tank system.

The facade seeks an adequate response to the public situation of the building, allowing an open view towards the outside but at the same time closure and appropriate discretion for those looking from outside.

Through the twisting of standard aluminum profiles, a precise identity is given to the building. This surface grid makes the different distribution of spaces unified.

Project: Gaggini Studio D’Architettura, Lugano

Structure: Pianifica, Locarno

Works Management: Direzione Lavori, Lugano

Construction: Barella, Chiasso

Drytech Tank: 3’500 m2

The superficial grid of the Mendrisio regional hospital brings together the different distribution of spaces