Back to references

North face, Pregassona

The beautiful building designed by Gieffe Studio has a north-facing façade with completely windows. Rules are (also) made to be broken.

An original choice dictated by the shape of the sediment and made possible by the performance of modern thermal insulation systems and materials.

The three-family villa is set in a sloping plot facing north-west, with a 270° view of the Cassarate valley, which ranges from the Denti della Vecchia to Lake Lugano.

Gieffe Studio has therefore designed ultra-panoramic window walls for the living areas, recessed and re-oriented with respect to the front of the building, thus guaranteeing the interiors natural lighting and correct sun protection in all seasons and favoring the view of the mountains on the north façade and of the lake on the west.

At street level there is the garage, connected to the floors by an internal lift, and built with a 700 m2 Drytech Tank. The main entrance is located on the south side, at the height of the third floor.

The rationalist design is made organic by the warm travertine stone cladding and the changing reflection of the mountains and the sky that is projected onto the large windows and the elegant glass railings.
The cut and the different tones of the stones lighten the large continuous wall on the mountain side, harmoniously inserting the volume into the gentle slope of the land.

Project: Gieffe Studio, Lugano

Structure: Eng. Lucini Cesare, Paradiso

Construction: Gtl, Gravesano

Drytech Tank: 700 m2

The beautiful building designed by Gieffe Studio has a north-facing façade with completely windows